Deprecated: Required parameter $location follows optional parameter $post_types in /customers/d/1/4/freesoulsounds.com/httpd.www/wp-content/plugins/monarch/monarch.php on line 3783 Deprecated: Required parameter $track follows optional parameter $js in /customers/d/1/4/freesoulsounds.com/httpd.www/wp-content/plugins/mp3-jplayer/template-functions.php on line 62 Het pad van de schaduwartiest – op weg van de schaduw naar het licht | freesoulsounds
Selecteer een pagina

Lieve Jij!

Heb jij ooit gehoord over de term ‘schaduwartiest’? Nee, ik bedoel niet de mensen die met hun handen grappige figuren als schaduw op de muur projecteren en ze laten spelen. ­čÖé
“Daar, gevangen tussen de wens om te handelen en de angst om te falen, worden schaduwartiesten geboren.”
Julia Cameron
Ik kwam het woord voor het eerst tegen in het boek ‘The artist’s way’ van Julia Cameron. Een boek wat overigens vaker mijn leven heeft gered en mij heeft geholpen om toch tegen alle angst en onzekerheid in steeds opnieuw voor de artiest in mij te kiezen en mij in nieuwe onbekende (en enge) terreinen te wagen.
Schaduwartiesten zijn mensen die – omdat ze niet in een veilige liefdevolle omgeving zijn opgegroeid waarin hun eerste creatieve pogingen ondersteund en gevoedt werden – voor het leven van een schaduwartiest hebben gekozen (in plaats van voor een leven als de artiest die ze eigenlijk zijn). Of ze werden zo onder druk gezet om iets te ‘moeten’ doen (om een onvervulde droom van hun ouders adjunct uit te laten komen), dat ze een hele grote weerstand en blokkade omtrent het thema creatieve expressie hebben ontwikkeld.
Deze mensen kiezen vaak beroepen die te maken hebben met kunst maar niet de kunst zelf zijn. Ze zijn ook de beste kunst-critici. Het is makkelijk om iets te bekritiseren of woorden van iemand anders te gebruiken, maar het vraagt moed om je eigen creative idee├źn te exposeren aan de mening/kritiek van iemand anders. Schaduwartiesten zijn heel hard tegen zichzelf, perfectionistisch, en ze veroordelen zichzelf constant dat ze het niet beter doen. Ze veroordelen zich voor hun eigen onzekerheid. Het leven van een schaduwartiest is meestal gedragen van schuldgevoel en een knagend ontevreden gevoel. Omdat ze zichzelf niet laten doen wat ze eigenlijk willen doen.
Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens een geboren artiest is. Alleen groeien we niet zo op. Er zijn allerlei negatieve associaties rondom ‘artiestzijn’ en sowieso is het iets wat niet voor iedereen weggelegd is. Dat is wat we leren.
Schaduwartiesten zijn bang voor hun eigen creativiteit. Ze zitten vol van idee├źn, maar voordat een idee ├╝berhaupt de kans krijgt om te mogen groeien wordt ze al voor gek of nooit bereikbaar verklaard. De innerlijke criticus is overmachtig en heeft de regie. Net zoals oude belemmerende overtuigingen, een negatief zelfbeeld en faalangst. Voor schaduwartiesten is het hard werken om zichzelf creatief te laten zijn, zichzelf als artiest te zien en deze te laten groeien.
Lieve jij, hier kom ik. Het verhaal van de schaduw artiest die heel hard moet werken om zichzelf de stap naar het licht te laten doen, is mijn verhaal en de reden waarom ik nu JOU wil helpen je door te laten breken op jouw eigen creatieve pad. Het pad van je hart en echte levensbestemming.
Toen ik 18 was had ik een sleutelmoment. Ik moest kiezen voor wat ik ging doen met mijn leven. Mijn hoofd zei: ‘je moet wel iets fatsoenlijks doen waarmee je goed geld kunt verdienen, nu dat je je Abitur hebt gehaald’. Maar er was ook nog een andere stem. Die maakte zich merkbaar in een onschuldig creatief spel zonder doel. Ik zat achter de piano in de woonkamer bij mijn moeder en liet mezelf vrij improviseren (terwijl ik nooit pianoles had gehad), samen met mijn vrije stemexpressie. En ineens gebeurde er iets.
Ik raakte mezelf. Tranen stroomden over mijn wangen. Ik was in contact met mijn hart, met die die ik werkelijk ben en dat waarvoor ik ben gekomen. Zonder enige twijfel wist ik: ‘dat is wat ik dien te doen.’ Ik dien te zingen en zal heel veel mensen raken in hun hart met mijn stem.
Maar iets weten en jezelf datgeen echt te laten doen zijn twee verschillende dingen. Ik was niet voorbereid op de confrontatie met al mijn blokkades, angsten en diepe onzekerheid. Mijn enorme gevoeligheid hielp ook niet echt.┬áHet was makkelijk voor mij om op het podium te staan met iets wat van iemand anders was, iets wat al bestond. Maar mezelf met mijn eigen expressie, dat wat uit MIJ kwam, mijn eigen woorden, melodie etc te laten zien, dat voelde bijna te kwetsbaar om mogelijk te zijn. Ik was geconfronteerd met diepzittende angsten. Op mijn pad van schaduwartiest naar het licht, naar MIJN podium, MIJN stem en expressie, ging ik regelmatig door diepe crises. Vaak had ik meerdere maanden nodig om weer te durven opstaan en een nieuwe stap te wagen. En ik blijf het spannend vinden. Maar ik heb Tools gevonden en mijn eigen gemaakt die ik gebruik om me toch te laten doen wat ik ├ęcht wil doen en hiermee in contact te blijven. Ik noem het ook ‘de pad van het vuur lopen’.
Ik weet alles over het pad van de schaduwartiest die zo bang is om zichzelf de artiest te laten zijn die hij/zij IS. Die meer of minder stiekem tot helemaal verborgen onder veel lagen van oude pijn en teleurstelling toch droomt van een creatief leven, een ├Ęcht leven, authentiek en vanuit het hart. Die niks liever wil dan te durven maar die niet durft. Al die lagen te doorbreken, de maskers af te leggen en zichzelf te laten zien, eerlijk en ├ęcht. De angst te doorbreken. De onzekerheid te overwinnen. Weer te leren vertrouwen. Weer te leren geloven. Zijn plek op het podium in te nemen. Zijn unieke stem en creative expressie te gebruiken, te laten horen en zien. Zichzelf toe te staan om opnieuw te beginnen en zichzelf liefdevol te laten groeien.
Omdat ik die angst zo goed ken en het proces van doorbreken en jezelf laten zijn wie je werkelijk bent, je scheppingskracht aan te nemen, te leren gebruiken en waarderen, voelde ik altijd een missie om ook andere mensen – schaduwartiesten die naar het licht willen- op hun eigen unieke pad te begeleiden. Een liefdevolle, veilige ruimte te bieden waarin geoefend kan worden. Om je vanuit contact met je ware ik, jouw ware stem en creativiteit te laten zien en horen.
Daarom geef ik op 17 juni mijn workshop ‘Pak je podium en laat je stem horen’ – alleen voor vrouwen. Die dag staat in het teken van ‘van de schaduw naar het licht’, van binnen naar buiten, in het ├ęcht. Je podium ontdekken en innemen als die die je bent – NU. Jezelf laten verbazen over datgeen wat vanzelf naar boven komt als je weer contact hebt gemaakt met je ware stem – de Stem van je Hart. Vanuit dat contact ontdek je wat voor jou ‘podium’ betekent en wat je jezelf daar ziet doen. Wanneer je jezelf zonder angst openstelt voor jezelf kun je ZIEN. Dan WEET je.
Ook leer je hoe je vanuit authenticiteit contact maakt met je publiek, het meeneemt en raakt.
Het is een dag van transformatie en openbaring. Ben je er klaar voor?
Raakt wat ik hierboven heb geschreven iets in jou? Kom dan naar mijn workshop op 17 juni en meld je meteen aan via Eventbrite!
Er is maar plek voor 10 vrouwen omdat ik graag de diepte inga. Zodat JIJ  het maximale uit de Masterclass Intensive te kunnen halen. Ken je iemand die er ook moet zijn? Stuur het door en deel het Facebook-Event.
Dank je wel!
Ik kijk ernaar uit om jou te begeleiden bij het contactmaken met je de Stem van je Hart, je echte authentieke ik, jouw (meer of minder) verborgen creatieve droom en stem! Ga voor het licht! Ga voor JOUW podium! Omdat dat is waarvoor je bent gekomen.
Ik kijk ernaar uit om je te zien!
Met warme groet,
Stephanie

Pin It on Pinterest

Shares

Vind je dit leuk!

Deel dit bericht met je vrienden en kennissen!